20 Mart 2018 Salı

Bilgi üzerine.

KNOWLEDGE

       Bilgilenme nedir diye düşünüyorum çoğu zaman. İnsanoğlunun  bunu hangi şartlarda nasıl elde ettiği de son zamanlarda gündemimde. Bir insanın ağzından çıkan bütün kelimeler bir bilgidir,ağızdan çıkanların kökü zihne gider. Zihinde yer etmiş bir çok bilgi,insan tarafından nasıl kazanılmış üzerine düşünelim biraz.
       İnsan doğar doğmaz zihninde bilgilerle doğar-insan doğduğu zaman beyninde hiç bir oluşum olmadan doğar ve kazandığı bilgiler hep sonradan elde edilir.Bu ikisi arasındaki farkı elbette okuyunca anlayabiliyoruz,ancak hangisi doğru? Akla hangisi daha yatkın gelen mi doğru yoksa adlandıramadığımız diğer gerçeklik uzayı mı? Kazanılan bilginin sonradan olan kısmını, insan hayatının her evresinde tecrübe ediyor.TAM ŞUAN DAHİL.
      Yaşantımızda iyi ya da kötü olarak geride kalan her şeyin bilgi kapsamında tek bir kelime ile söyleyebiliriz''TECRÜBE''. Çoooook güzel bir konuya değinerek diğer düşünce yapısına geçiş yapalım madem. Hani insanlar,biz değil ama taa en baştakiler,eylemleri ya da durumları nasıl adlandırmışlar?Hadi bokunu çıkartalım. Yapılan bir işin eylem halindeki oluşuma, ilk eyleme eylem kim demiş? Ya duruma? 
     Nereye geldik kelimeler insanoğlunun hayatına nasıl girdiler? Bu yapılar insanoğlunun zihninde doğuştan yaratıcı tarafından mı geldi yoksa bunları insanoğlu kendinden mi üretebildi?
   Ben bu ''BİLGİ'' sorularının hiç birinin cevabını bilmiyorum.Acaba insanlar bir şeyleri bildiğini sanırken gerçekten ne kadar biliyorlar? Hayatının parçası olmuş bir iş, bir eylem her zaman o işi MÜKEMMEL biliyorsun anlamına gelemiyor ne yazık ki. Şöyle güzel sorularla açalım;
Gün içerisinde kaç kere burnundan nefes alıp,kaç kere ağzından nefes veriyoruz?
Kaç kere kirpiklerimiz gün içerisinde birbirine deymekte?
Her gün taradığın saçlarının sayısını biliyor musun mesela?

Sahip olduğun her şeye ne kadar sahip olduğunu,onlara nasıl sahip olduğunu bilmeden monotonluk içerisinde bir süregelirlik...

Bildiğini ne kadar derin ne kadar basite indirgeyebilirsen, bir o kadar da basitleştirebilirsen,benim gözümde o kadar alimsindir.

ADAM OLUN ADAM BİR BOK BİLMİYORUZ!

  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder